קבלי מתנה
עובדות במספרים
icon מדוע חומצה פולית מומלצת לנשים בהיריון?
מחקרים רפואיים הוכיחו כי תוספת של חומצה פולית כשלושה חודשים לפני הכניסה להיריון ועד סוף החודש השלישי להיריון מקטינה ב-70-50 אחוזים את הסכנה למומים קשים במערכת העצבים המרכזית של היילוד (בעיקר מומים מסוג ספינה־ביפידה שבהם חוליות עמוד השדרה אינן שלמות וגורמות לחשיפת חוט השדרה).
מום בתעלה העצבית, שממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה, עלול לגרום לתחלואה, לנכות לצמיתות ואפילו למות העובר. לכן משרד הבריאות ממליץ לכל אישה בגיל הפוריות על נטילת חומצה פולית באופן יומי.
icon אני אוכלת בריא! מדוע להוסיף טבלייה של חומצה פולית?
מצוין! אבל ההמלצה לנטילת חומצה פולית אינה תלויה בכמות החומצה הפולית הנמצאת בתפריט היומי. לפי משרד הבריאות, מחקרים על דרכי הצריכה של חומצה פולית מצאו כי רק נשים שלקחו תוסף חומצה פולית או אכלו מאכלים המועשרים בחומצה פולית מלאכותית, העלו את רמת החומצה הפולית בדם, ולא נשים שצרכו חומצה פולית דרך המזון הרגיל.
החומצה הפולית הנמצאת במזון נהרסת בחלקה על ידי בישול ואחסון, אי לכך הדרך היעילה ביותר לצרוך חומצת פולית ולדאוג לרמות תקינות שלה בגופך היא על ידי צריכת כדור חומצה פולית מדי יום, ביחד עם תזונה נכונה ומאוזנת!
icon מהו המינון היומי המומלץ לנשים בהיריון או כאלה המתכננות היריון?
מומלץ ליטול חומצה פולית במינון של 0.4 מ"ג כשלושה חודשים לפני הכניסה להיריון ועד סוף החודש השלישי להיריון. מתחילת החודש הרביעי להיריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה יש לעבור לטיפול בתכשיר משולב של ברזל (30 מ"ג) וחומצה פולית (0.4 מ"ג), למניעת אנמיה. לאחר מכן יש לחזור לנטילה יומית של 0.4 מ"ג חומצה פולית בלבד. לנשים המצויות בקבוצות סיכון מומלץ לפנות לרופא מומחה להתייעצות. תוסף התזונה מבית כצט מכיל 0.4 מ"ג חומצה פולית בכל טבלייה, ומספק את המינון היומי המומלץ לנשים בגיל הפוריות.
icon האם אישה שלא מתכננת היריון צריכה לצרוך חומצה פולית?
לפי סקר של משרד הבריאות, כ-50% מההריונות אינם מתוכננים. כלומר, כל אישה בגיל הפוריות שאינה משתמשת באמצעי מניעה עשויה להיכנס להיריון. חשוב להבין כי התעלה העצבית של העובר מסיימת להתפתח כ-18 ימים לאחר ההפריה, כך שיכול להיווצר מצב ובו תגלי שאת בהיריון לאחר שהתעלה העצבית של העובר שלך כבר התפתחה. מום בתעלה העצבית, שממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה, עלול לגרום לתחלואה, לנכות לצמיתות ואפילו למות העובר. זו הסיבה שמשרד הבריאות ממליץ על צריכה של חומצה פולית בכל יום, לכל אישה בגיל הפוריות.
אל תפספסי את חלון ההזדמנויות – גם אם אינך מתכננת היריון, עלייך לצרוך חומצה פולית.
icon אם אני גם אוכלת מקורות תזונתיים של חומצה פולית וגם לוקחת כדור לפי ההמלצות האם אין סכנה של עודף ?
ההמלצה לנטילת חומצה פולית אינה תלויה בכמות החומצה הפולית הנמצאת בתפריט היומי. החומצה הפולית הנמצאת במזון נהרסת בחלקה על ידי בישול ואחסון, אי לכך הדרך היעילה ביותר לצרוך חומצת פולית ולדאוג לרמות תקינות שלה בגופך היא על ידי צריכת כדור חומצה פולית מדי יום, ביחד עם תזונה נכונה ומאוזנת!
icon מדוע חשוב ליטול חומצה פולית לפני שנכנסים להיריון?
לפי סקר של משרד הבריאות מחקרים רפואיים הוכיחו כי תוספת של חומצה פולית כשלושה חודשים לפני הכניסה להיריון ועד סוף החודש השלישי להיריון מקטינה ב-70-50 אחוזים את הסכנה למומים קשים במערכת העצבים המרכזית של היילוד. התעלה העצבית, הנמשכת מהמוח ועד הגב התחתון, מתפתחת בעובר כ- 18 ימים לאחר ההפריה. כלומר, ייתכן מצב שבו התעלה העצבית של העובר שלך התפתחה עוד לפני שגילית כי את בהיריון, ומכאן החשיבות של נטילת חומצה פולית כבר מהתקופה שלפני הכניסה להיריון. מום בתעלה העצבית, שממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה, עלול לגרום לתחלואה, לנכות לצמיתות ואפילו למות העובר.
icon האם צריך ליטול חומצה פולית בשעה קבועה?
אין צורך ליטול את חומצה פולית בשעה קבועה. יחד עם זאת יצירת הרגל קבוע או הצמדה של נטילת חומצה פולית להרגל יומי, יסייעו לך שלא לשכוח ליטול את התוסף.
icon אם שכחתי לקחת חומצה פולית ביום מסוים – האם לקחת שני כדורים ביום שאחרי?
אם שכחת ליטול חומצה פולית ביום מסוים – אין צורך ליטול שני כדורים ביום שאחרי. המשיכי כרגיל בנטילה של כדור אחד ביום, והקפידי שלא לשכוח.
icon מהם תפקידי החומצה הפולית בגוף?
החומצה הפולית – או ויטמין B9, נמנית עם קבוצת הוויטמינים מסוג B, והיא הכרחית לייצור תאים חדשים ולשימורם. החומצה הפולית נחוצה לשכפול הדנ"א, החומר הגנטי המצוי בתאים. לכן חוסר בחומצה פולית יעכב יצירת דנ"א וחלוקה של תאים. רקמות שבהן יש תחלופה רבה של תאים, כגון מח העצם, יושפעו מחוסר כזה. חומצה פולית חשובה במיוחד בתקופות של חלוקת תאים מהירה, כמו אצל העובר במהלך ההיריון. בשבועות הראשונים להיריון מתפתחים איברי הגוף של העובר ובכללם המוח. בשלב זה, פגם בתאים אחדים עלול להתפתח למום במערכת שלמה. מום בתעלה העצבית, שממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה, עלול לגרום לתחלואה, לנכות לצמיתות ואפילו למות העובר.
icon היכן ניתן למצוא חומצה פולית במזון?
חומצה פולית מצויה בכמויות קטנות בסוגי מזון רבים. מקורות עשירים במיוחד בחומצה פולית הם ירקות בעלי עלים ירוקים כגון: ברוקולי, כרוב ניצנים ואפונה. מקורות עשירים נוספים לחומצה פולית הם קטניות ופירות הדר.
icon האם יש נשים שצריכות ליטול מינונים שונים של חומצה פולית?
נשים המצויות בקבוצות סיכון להתפתחות של מומים קשים בתעלת העצבים של העובר, צריכות ליטול מינון גבוה יותר של חומצה פולית:
  • נשים שילדו או שהרו תינוק עם מום פתוח בתעלה העצבית ( .(NTD - Neural Tube Defects
  • נשים שיש להן או לבני זוגן מום פתוח בתעלה העצבית.
  • זוגות עם רקע משפחתי של מום בתעלה העצבית: אח, אחות, אחיין או אחיינית.
  • נשים המטופלות בתרופות אנטי-אפילפטיות כגון: טופיראמט או למוטריג'ין.
  • נשים המטופלות בליתיום או במתוטרקסאט.
  • נשים עם סוכרת (טרום-הריונית(.
  • נשים עם BMI של שלושים ומעלה.
  • נשים עם רקע של שימוש מזיק באלכוהול.
  • מחלות הפוגעות בספיגה במעיים, כגון קרון וצליאק עלולות לפגוע גם בספיגת החומצה הפולית.
  • נשים עם מוטציות שלMTHFR . אם את מצויה באחת מקבוצות הסיכון הללו עלייך לפנות לרופא מומחה להתייעצות.
icon מתי יש להתחיל לקחת חומצה פולית?
כל אישה בגיל הפוריות צריכה ליטול תוסף המכיל 0.4 מ"ג חומצה פולית. הדבר נכון במיוחד לגבי נשים שאינן נוהגות לתכנן את ההיריון או שאינן משתמשות באמצעי מניעה. נשים המשתמשות באמצעי מניעה צריכות להקפיד על נטילה של חומצה פולית החל מחודש לפני הפסקת השימוש באמצעי המניעה, ובמשך שלושת החודשים הראשונים להיריון.
icon האם צריכת יתר של חומצה פולית עשויה לפגוע בבריאות?
מינון יתר של חומצה פולית, מעבר להמלצות, אינו מומלץ. אך לא קיימת סכנה של מינון יתר אם צורכים חומצה פולית על פי המלצות משרד הבריאות, קרי 0.4 מ"ג ביום לכל אישה בגיל הפוריות וללא קשר לכמות החומצה הפולית שהיא צורכת במזון.
icon האם לנטילה של חומצה פולית יש תפקיד במניעה של מומים נוספים?
על פי משרד הבריאות קיימים מחקרים עדכניים המצביעים על יעילות החומצה הפולית גם במניעת מומים אחרים בעובר, כגון: חך או שפה שסועים, מומים במערכת העיכול וחלק ממומי הלב.
בנוסף, לצריכת חומצה פולית יש תפקיד גם בהפחתת תחלואה ותמותה בגיל הבוגר:
  • במניעת מחלות לב וכלי דם (שבץ והתקפי לב) בקרב נשים וגברים.
  • בהפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס בקרב נשים וגברים.
  • בהפחתת הסיכון לסרטן השד, סרטן השחלה וסרטן צוואר הרחם באישה.
icon מהם מומים קשים של תעלת העצבים של היילוד?
אלה מומים הנובעים מהתפתחות לא תקינה של תעלת העצבים של העובר, אשר ממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה. המומים השכיחים הם: ספינה ביפידה או שדרה שסועה ואנאנצפלוס.

שדרה שסועה: מום פתוח הנוצר כאשר תהליך הסגירה של עמוד השדרה (החוליות) וחוט השדרה איננו תקין. במקרה הפשוט יותר החוליות אינן סגורות, במקרים החמורים יותר יש פריצה דרך החוליה הפתוחה, של עצבים של חוט השדרה עטופים בקרומים. מידת הנזק תלויה בגובה החוליה או החוליות בעמוד השדרה שלא נסגרו כראוי. בדרך כלל התפקוד הנוירולוגי של חוט השדרה מתחת לאזור המום הנו חסר או פגוע. ככל שהפגם גבוה יותר וכולל חלקים גדולים יותר של חוט השדרה, כך הפגיעה הנוירולוגית רחבה ומשמעותית יותר. ילד עם ספינה ביפידה זקוק למעקב רפואי ושיקומי רב-תחומי החיוני להתפתחותו ולמניעת סיבוכים משניים. הוא יזדקק להערכה אורתופדית, אורולוגית, נוירוכירורגית והתפתחותית באופן קבוע. ילדי ספינה ביפידה סובלים לעתים מהפרעות למידה ומפיגור וזקוקים להשמה במסגרות חינוך מיוחד.

אנאנצפלוס: מום המאופיין בחוסר התפתחות עצמות הגולגולת ומבנים צמודים אליה כגון עור, שערות וקרומי מוח, כך שאין הגנה למוח העובר. עקב כך רקמת מוח העובר נפגעת בשלב ראשון. (exencephaly) ובהמשך נהרסת לחלוטין (אנאנצפלוס). מום זה אינו מאפשר חיים לאחר הלידה.
icon מהי שכיחות מומים פתוחים של מערכת העצבים בישראל?
לפי משרד הבריאות (דו"ח מצב הבריאות בישראל 2010), 150 מקרים של מומים מולדים פתוחים בתעלת העצבית אובחנו בישראל בשנת 2009. חלקם אובחנו בהריונות שהופסקו, חלקם בלידות מת, וחלקם בלידות תינוקות חיים. שיעורי התרחשות מומים במערכת העצבים ירדו משמעותית מאז שנת 2000 אשר בה פורסמה המלצת משרד הבריאות ליטול חומצה פולית לפני ובמהלך ההיריון. מסמך ההנחיות העדכני של משרד הבריאות ממליץ לכל אישה בגיל הפוריות ליטול בכל יום 0.4 מ"ג חומצה פולית.

footer
המידע באתר זה הינו כללי בלבד ואינו מהווה המלצה לטיפול רפואי או כל המלצה אחרת. טרם השימוש בתרופות, תוספי תזונה ו/או בכל שינוי באורחות חיים, במידה ומצוין באתר, יש להתייעץ עם רופא ולקבל חוות דעת המסתמכת על אבחנה רפואית מקצועית. חברת כצט בע"מ דואגת לספק מידע עדכני ואמין ככל שניתן באתר זה; יחד עם זאת, חברת כצט אינה מתחייבת לעדכניות מוחלטת ולשלמות מוחלטת של המידע, בנוגע לתחומים המסוקרים באתר. כל שימוש שייעשה במידע המופיע באתר הוא על אחריות המשתמש בלבד.
webteamshneiderman